Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Lectio Divina - XVIII Diumenge de Durant l' any

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)
XVIII Diumenge de Durant l'any_Cicle A (Mt 14,13-21)

(A) PREGÀRIA

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX...

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text Mt 14,13-21

En aquell temps, quan Jesús rebé la nova de la mort de Joan Baptista, se n’anà amb una barca cap a un lloc despoblat. Així que la gent ho va saber, el van seguir a peu des dels pobles. Quan desembarcà veié una gran gentada, se’n compadí i curava els seus malalts. Els deixebles, veient que es feia tard, anaren a dir-li: «Som en un indret despoblat i ja s’ha fet tard. Acomiadeu la gent. Que se’n vagin als poblets a comprar-se menjar.» Jesús els respongué: «No cal que hi vagin. Doneu-los menjar vosaltres mateixos.» Ells li diuen: «Aquí només tenim cinc pans i dos peixos.» Jesús respongué: «Porteu-me’ls.» Llavors ordenà que la gent s’assegués a l’herba, prengué els cinc pans i els dos peixos, alçà els ulls al cel, digué la benedicció, els partí i donava els pans als deixebles i ells els donaven a la gent. Tothom en menjà tant com volgué i recolliren dotze coves plens de les sobres. Els qui n’havien menjat eren tots plegats uns cinc mil homes, sense comptar-hi les dones i la mainada.

Comentaris:

La notícia de la mort de Joan el baptista provoca la primera retirada de Jesús. La seva intenció és estar tot sol, però de seguida la gent es reuneix entorn d'ell. Jesús ja no els ensenya, tan sols realitza a favor seu curacions i el signe de partir el pa. La freqüència amb què apareix el relat de la multiplicació dels pans en els evangelis (dues vegades en Marc i Mateu, una en Lluc i una altra en Joan) és un reflex de la importància que tenia per als primers cristians aquell esdeveniment de la vida de Jesús. En ell van anar descobrint a poc a poc un profund missatge sobre Jesús, l'església i l'eucaristia, que apareix amb claredat en la versió de Mateu. La relació amb la multiplicació dels pans feta per Eliseu (2 Re 4 42-44), i amb el do del mannà en el desert (Ex 16), revela que Jesús supera els personatges de l'Antic Testament, i que en ell es compleixen plenament les promeses de Déu.

D'altra banda, el relat recorda en nombrosos detalls la institució de l'eucaristia: en fosquejar (Mt 14 15; 26 20); va pronunciar la benedicció, el va partir i li ho va donar als seus deixebles (Mt 14 19; 26 26), de manera que aquest signe adquireix un abast major: el que Jesús ofereix és el banquet del regne. Finalment, Mateu subratlla el paper dels deixebles com a intermediaris entre Jesús i la gent, prefigurant en ells la missió de l'església com a mitjancera entre Jesús i els homes. En la secció es troben dos relats de la multiplicació dels pans (Mt 14 15-21 i 15 32-38). En aquest primer, nombrosos detalls fan pensar que es tracta de la invitació al banquet del regne feta a Israel (es realitza en territori jueu i es recullen dotze canastes, un per cada tribu d'Israel), mentre que el segon, com veurem, representa l'oferta feta als pagans.

Al final (Mt 14 22-23) Jesús aconsegueix el seu propòsit i es queda sol a la muntanya per pregar. Mateu només parla de l'oració de Jesús en dues ocasions: aquí i en Getsemaní (Mt 26 36-44); i en tots dos casos la seva oració precedeix a un moment de prova: la prova que aporten els deixebles (Mt 14 24-34) i la del mateix Jesús en la seva passió (Mt 26 47-27 55).

2. MEDITA...

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

"Jesús intenta realitzar «el gran miracle»: multiplicar els cors compassius; les persones responsables, competents, solidàries"

"Jesús no es limita a parlar, es fa càrrec de tota la persona”

• "Tu ets el pa de vida"

• "Doneu-los vosaltres de menjar"

3. COMTEMPLA I PREGA...

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Ajuda'm a descobrir, Senyor,

que la generositat és el millor negoci;

que comprengui, Senyor,

que l'única manera de ser feliç és viure

per als altres i que la generositat és una actitud

de vida que em pot fer feliç eternament.

4. ACTUA...

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX...

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES...

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, per el que m'has revelat amb aquesta Paraula,

ajudeu-me a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l'acció de l'Esperit en la meva vida.


Font Pregaria: Evangeli al dia 2020 Ed. CCS

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article