Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Altres paraules m'hi ajuden

“-M'agradaria regalar-te una paraula. La millor de totes.

-Ah, sí? Quina és?

-Compassió, Com ja saps, és la capacitat de ficar-se en la pell del proïsme i de sentir amb l'altre el que ell sent.

-Sí, m'agrada. Però Per què dius que és la millor?

-Perquè és l'única de les grans paraules per la qual no es fereix, no es tortura, no es captura i no es mata... Ans, evita tot això. Hi ha altres paraules molt belles: amor, llibertat, honor justícia... Però totes elles, absolutament totes poden ser manipulades, poden ser utilitzades com arma llancívola i causar víctimes. Per amor al seu Déu encenen els creuats les pires, i per aberrant amor maten els amants gelosos a les seves estimades. Els nobles maltracten i abusen bàrbarament els seus serfs en nom del seu suposat honor; la llibertat d'uns pot suposar presó i mort per a altres i, quant a la justícia, tots creuen tenir-la de la seva part, fins i tot els tirans més atroços.

Només la compassió impedeix aquests excessos; és una idea que no pot imposar-se a sang i foc sobre altres, perquè t'obliga a fer justament el contrari, t'obliga a acostar-te als altres, a sentir-los i entendre'ls. La compassió és el nucli de com som de millor...
...Compassió: capacitat per sentir el sofriment de l'altre, la por de l'altre, la necessitat de l'altre. entesa profunda dels altres que només s'aconsegueix després d'haver entès el dolor propi.


(Diàleg  entre Leola i Nyneve. “Historia del rey transparente”. Rosa Montero)

 

Diccionari - Mostra la informació detallada del diccionari